Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Elektromobilita mění výrobu automobilů

Vojtěch
Příhoda
14.7.2024
ICE projekty, Výroční zpráva

Celý segment automotive se nám poslední roky mění před očima. Výroba spalovacích motorů ustoupila do pozadí a nahradily ji elektrické pohony.


Výrobu převodovek a dalších dílů klasických automobilů nahrazuje výroba komponent pro elektromobily. Chladiče olejů vystřídaly chladiče baterií a objem elektroniky v automobilech prudce vzrostl. Také pro nás byl rok 2023 ve znamení elektromobility a překonávání nových výzev. 

Práce s elektrotechnickými komponenty se dotkla všech našich týmů - od konstrukce přes výrobu až po montáž. Náš tým se musel seznámit s novými technologiemi a naučit se nové postupy. 

Dodávat výrobní stroje pro drobné elektrotechnické komponenty, jako jsou desky plošných spojů, konektory nebo speciální součástky, byla technická výzva. Práce s miniaturními součástkami si vyžádala specifické technologie a přístup. Své stroje jsme museli přizpůsobit menším rozměrům a vysokým nárokům na přesnost a jakost povrchu, což znamenalo přizpůsobit postupy a navázat spolupráci s dalšími dodavateli. 

Díky chuti hledat nová řešení se nám vždy podařilo vyvinout spolehlivá řešení zahrnující manipulační, technologické a kontrolní procesní kroky. Zvládli jsme se adaptovat na nové technologie, jako jsou klinčování, aplikace těsnicích a teplovodivých past, lepení a lisování plastů, elektroerozivní obrábění nebo elektrovodivý lak.

„V komponentech pro elektromobily vidíme velký potenciál pro budoucí rozvoj, protože najdou uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích.“

Vojtěch Příhoda, Lídr týmu Hardware Design