Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

ICE Dotazník #WeAreICE Zdeněk Ondráček

Pavlína
Perlíková
7.8.2023
#WeAreICE

Zdeněk Ondráček, kterému nikdo neřekne jinak než Zdenda, do ICE nastoupil v roce 2016 na pozici vývojář softwaru. V současnosti působí jako Senior SW vývojář a zároveň jako trenér – školitel. 

➡️  Pamatuješ si, kdy ses o ICE dozvěděl poprvé?

Kamarádi, se kterými jsem pracoval v jedné firmě hned po škole, mi jednou řekli, že si založili novou firmu. A tak jsem se k nim přidal 🙂. 

➡️  Co bylo v ICE nové a rozdílné oproti tvojí předchozí práci?

Do určité míry byla podobná míra svobody a velká zodpovědnost, protože jsem do té doby pracoval jako OSVČ. V ICE jsme ale jedna rodina a nikdo nikoho nenechá ve “štychu”, což jako OSVČ, kde jste na všechno sám, nezažijete.  

➡️  Vysvětlíš nám, co v ICE děláš? Co tvoje role obnáší?

V ICE pracuji na pozici trenéra SW týmu. Mým úkolem je v rámci onboardingu zaučit lidi do našeho stylu programování a celkově během jejich nasazení na projekty dál rozvíjet jejich hard skills.

➡️  Jsi v ICE poměrně dlouho. Čím bys řekl, že to je? 

Cítím se tady dobře. Pracuji s těmi nejlepšími lidmi v oboru, kteří mají společné hodnoty, což vytváří podmínky, kde se i složité věci dají dobře zvládnout, a to mě baví.

➡️  Můžeš nám prozradit, co se ti v práci třeba nepovedlo? 

Každému se občas něco nepovede. Vybavuji si projekt, kde jsem jako PLC programátor měl uvést do provozu robotizaci měřicích strojů během čtrnáctidenní letní odstávky. Programování robotů zaštiťoval externista a mojí chybou bylo, že jsem ho nedostatečně kontroloval a málo na něj během přípravy softwaru vyvíjel tlak, což nám pak způsobilo problémy při realizaci. 

➡️  Co je na tvé pracovní roli nejtěžší?  

Každý trenér občas musí udělat nepopulární rozhodnutí a s někým se v týmu rozloučit. Není příjemné někoho vyloučit z týmu, ale lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce. 

➡️  Máš nějakou vtipnou historku z pracovního nebo volnočasového ICE života, se kterou by ses mohl veřejně pochlubit?

Občas se v rámci servisní činnosti dostaneme ke strojům dodaným ve vzdálené minulosti. Byl jsem vyslán do uranových dolů, kde jsem cca 1200 m pod zemí řešil nefunkční řízení čerpadla a místní údržba mě tam chvíli nechala o samotě. Velice vtipné to bylo ve chvíli, kdy jsem při procházení programu PLC nacházel v kódu od autora komentáře jako: “hodně štěstí při chytání duchů” apod.

➡️ Jak se nejlépe po práci odreaguješ?

Manuální prací kolem domu spolu s rodinou nebo aktivitami v rámci sboru dobrovolných hasičů, kde působím jako velitel jednotky. Když zbyde čas,  rád vyrazím s flintou na rameni do lesa na čekanou, kde relaxuji v zeleni mezi zvuky přírody.

➡️  Jak bys třemi slovy popsal ICE kulturu?

Týmovost, profesionalita, zábava.

A co o Zdeňkovi říká kolegyně Project Controller Marcela Košťálová? 

Tak tenhle Zdenda Ondráček, kdyby ještě někdo nevěděl, je profík každým coulem, který se do toho dokáže pořádně opřít. Na všech projektech, ať už malých nebo velkých, vždy odvedl skvělou práci. A když je potřeba a teče nám tak trochu do bot s termínem, dokáže popohnat i tlupu lidí kolem.