Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

MoDeSty pro ochranu lidských životů

Pavlína
Perlíková
1.6.2023
3D tisk betonu

“Konflikt na Ukrajině nás utvrdil v tom, že dokážeme inovativní myšlenku velmi rychle proměnit v reálný projekt, který bude navíc chránit lidské životy.”       

Po vypuknutí válečného konfliktu jsme se aktivně zapojili do pomoci ukrajinským obráncům. Ve velmi krátkém čase jsme dokázali využít naši technologii 3D tisku vysokopevnostního betonu, abychom vytvořili modulární obranný systém MoDeSty, který lze použít jako opevnění, bunkr, protitankovou zátarasu či checkpoint. Jednotlivé moduly jsme navrhli tak, aby je bylo možné libovolně kombinovat a propojovat do neomezeného množství variant.

Naše spolehlivá technologie nám umožnila otestovat systém v balistickém centru a získat certifikace pro celkem tři kategorie balistické odolnosti - třídy A3, A4 a A5, splňující vojenské normy NATO STANAG 2280. V polovině loňského roku jsme úspěšně dodali první bunkr složený z modulů MoDeSty na Ukrajinu, konkrétně do Černovické oblasti, kde pomáhá chránit životy a majetek tamních obyvatel.

Děláme všechno proto, aby se naše technologie dala využít i pro obnovu poválečné Ukrajiny. Zúčastnili jsme se mezivládních konzultací mezi Českou republikou a Ukrajinou, kde jsme prezentovali možná řešení. 

Jsme rádi, že jsme s projektem MoDeSty podnikli významný krok nejen směrem k automatizaci stavebnictví, ale využili jsme ho také k humanitárním účelům, což dokazuje potenciál této technologie v širokém spektru oblastí.