Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Sbírat správná data znamená vědět

Vojtěch
Kučera
16.6.2024
ICE projekty

Data v průmyslu dnes sbírá téměř každý. Umožňují nám to pokročilé automatizační technologie řídící většinu strojů. Ne každý však umí svá data smysluplně využít.


Informace jsou ropa nové doby

Podvědomě optimalizujeme to, co se nejsnáze měří. Ale ne vždy je to ta správná veličina. Náš software DatICE je ideálním nástrojem, umožňujícím měřit a vyhodnocovat relevantní informace. Doba, kdy zkušený technik sledoval na stroji jednu či dvě hodnoty a potom na základě svého “pocitu” optimalizoval výkon stroje, je dávno pryč. Díky automatizovaným systémům řízení, objem měřených dat v průmyslu raketově roste. Společně s tím rostou i nároky na jejich zpracování. Nemohli jsme na trhu najít vhodný nástroj, který by velká množství dat uměl selektovat, zpracovávat a následně vyhodnocovat. Vyvinout DatICE – vlastní systém, který výrobním podnikům umožní zpracovávat data ve srozumitelné podobě, pro nás bylo logickým krokem.

Když jsem si v roce 2022 vzal na starosti novou strategii produktu DatICE, stáli jsme před náročným úkolem, jak tento systém rozšířit, aby se dal uplatnit na libovolný unikátní stroj, unikátní technologii s unikátní strukturou dat.

Velký přelom nastal, když jsme DatICE začali implementovat pro námi dodávané stroje na prvních šest měsíců zdarma. Představovalo to výhodu nejenom pro naše zákazníky, ale i pro ICE techniky, kteří měli potřebná data nutná k optimalizaci linky. Případné problémy mohli řešit vzdáleně a mnohem efektivněji. Finální předání a ukončení projektů bylo také snazší. My i zákazník jsme najednou měli přesná data a informace o stavu stroje, což eliminovalo potřebu dalších diskuzí. 



Abychom lépe vyhověli potřebám našich zákazníků, vytvořili jsme nové verze DatICE.


DatICE Basic je základní a nejlevnější variantou, která stačí pro optimalizaci chodu linky, zobrazuje základní důležité informace a chybová hlášení a výrazně tak usnadňuje integraci sběru dat.

DatICE Optimal je varianta rozšiřující základní variantu Basic. Umožňuje sledovat výrobní parametry jako jsou OEE, KPI, cykly pohonů a jejich vytížení, zásahy operátorů do procesu a další. Uživatel tak má k dispozici veškerou sadu informací ze svého výrobního procesu.

A protože naši zákazníci mají často specifické požadavky, připravili jsme pro ně variantu DatICE Flex. Modul, který je uzpůsoben individuálním potřebám zákazníka. 

Nezaspali jsme ani nástup AI a ve spolupráci s naší mateřskou skupinou MTX Group pracujeme na aplikaci prvků umělé inteligence pro reálné použití v průmyslu. V rámci DatICE AI do našich modulů DatICE integrujeme AI pro využití v oblasti prediktivní údržby a prediktivní kvality, snižující ztráty ve výrobním procesu.

Modul DatICE Energy – sběr informací o spotřebě elektřiny a médií zase umožní jejich efektivnější využití a cílenou úsporu. Bude zajímavé sledovat, jaký bude přínos sběru dat z výrobních procesů v návaznosti na povinný ESG reporting firem a dokládání uhlíkové stopy.

DatICE Cora– Modul sběru dat pro 3D tisk betonu.

Napadají vás další otázky? Chcete například vědět, s čím vám může DatICE pomoc nebo jak vypadá? Více se dočtete zde nebo nás kontaktujte

Vojtěch Kučera, Lídr Software týmu